Dlaczego soki tłoczone cieszą się taką popularnością

Od jakiegoś czasu w naszych sklepach znaleźć można coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Na początku ich producentów było niewielu, ale obecnie ich ilość szybko rośnie. Trudno się temu dziwić, bowiem klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko z uwagi na ich smak, ale też i liczne wartości odżywcze. Jak okazuje się bowiem, mają one znacznie więcej składników odżywczych, witamin i minerałów niż soki produkowane z koncentratów. Już nie wspominając o napojach które soki tylko udają, w których prawie cała zawartość to syrop glukozowy, cukier czy nawet barwniki i konserwanty.

Przy tłoczonych sokach jest zupełnie inaczej, do nich nie dodaje się praktycznie nic. Warzywa i owoce są myte i czyszczone, a następnie tłoczone na zimno w specjalnych prasach. To sprawia, że nie dzieje się nic z minerałami i witaminami, którym nic się nie dzieje. Takie soki są oferowane w paru rodzajach. Dużym zainteresowaniem się cieszą tak zwane soki jednodniowe, rozlewane do butelek bezpośrednio po tłoczeniu.

Klienci chętnie też sięgają po wersje w foliowych workach. W takim przypadku producent soków nfc stosuje dodatkową pasteryzację w temperaturze 82 stopni, co przedłuża okres ważności nawet do kilku miesięcy. Jeżeli więc ktoś pije soki owocowe, to powinien wybierać te wyciskane. Są one pełne witamin i minerałów, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najistotniejsze, może je pić cała rodzina, bowiem takie soki bez problemów dawać można nawet maluchom.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz